Bemutatkozás

2017/2. sz.
Főoldal

Aktuális számunkból


A korábban beharangozott Komlóval foglalkozó különszám helyett most egy „rendes”, tematikusan sokszínű számmal jelentkezünk – az okok nem különösebben drámaiak, amíg az előbbihez lassan készülnek a kéziratok, az utóbbihoz gyorsabban összeállt az anyag. Kis túlzással OTDK-különszámnak is nevezhetnénk, mert mind a három írás valamilyen módon kapcsolódik a XXXIII. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekciójához, amely meglehetősen stílusidegen elemként a társadalomföldrajzi és területfejlesztési dolgozatok számára a megszokott keretnek számít.

Első, „sokszerzős” írásunk alkotói között elismert, egyetemi profik mellett több hallgató is van, közülük az első szerző Soha Tamás hasonló című munkájáért kiemelt különdíjban részesült. A tanulmány több részdiszciplína határterületén mozog: egyesít magában területfejlesztési, környezeti, energetikai és geomorfológiai problémákat, és a kérdéseket alapvetően térinformatikai módszerekkel válaszolja meg. Úgy is felfogható, mint egy ablak a területi tervezés mélyére: a célok és az eszközök lehetnek a területi politika tárgyai, de a „hol” kérdésre adható válaszok körét a tudomány szigorú keretek között korlátozza. Második írásunkat a TDK-inspirálta. Hallgató szerzője, Lovász Virág ennek hatására kezdett bele a kutatásba, amely végül nem jutott el abba a fázisba, hogy az országos konferencián is bemutatásra kerüljön. Ugyanakkor az elkészült empíria igen izgalmas jelenséget mutatott meg Esztergom polgárainak a saját városukhoz való viszonyulásáról, és megítélésem szerint kár lett volna, ha a fiókban marad. Harmadik írásunk szerzője, Péterfi Judit az örökségvédelem és a turizmus határmezsgyéjén halad, és témája a hazai kastélyok hasznosításának lehetőségeivel kapcsolatos – romantika helyett száraz tényekkel. Ezt a kutatást is bemutatták az OTDK-n, és csak remélni tudjuk, hogy a szerző folytatja majd vizsgálatait azon kérdés mentén, vajon milyen mértékben és módon vonhatók be épített örökségünk sokszor pusztulóban lévő elemei egy-egy település és térség fejlesztésébe.

Ez lenne tehát az idei második szám, és továbbra is várjuk fiatal és tapasztaltabb kutatók, akár tudományos oroszlánkörmeiket próbálgató hallgatók vagy tapasztalataikat írásos formában megosztani akaró gyakorlati szakemberek írásait. Idén még egy számot tervezünk, amelynek az anyagai jelenleg a lektorálás különböző fázisaiban vannak, de még nem késő akár ahhoz is csatlakozni. Kicsit a dizájnnal is kísérleteztünk, és két hasábba törtük szét a szöveget az eddig megszokott egy helyett – talán elegánsabb így valamivel.

Továbbra is várjuk a folyóirat témájába illeszkedő kéziratokat, amelyeket a pirisig@gamma.ttk.pte.hu címre kérünk beküldeni. Kellemes olvasást, hasznos időtöltést kíván mindenkinek:

a főszerkesztő

 

Területfejlesztés és Innováció 2017/2. sz. LETÖLTÉSE

 

 

A PTE TTK Földrajzi Intézet Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszékének, valamint Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszékének elektronikus folyóirata
Évfolyamaink
Kapcsolat
Szerzőinknek
Szerkesztőség

Területfejlesztés és Innováció