Bemutatkozás

2022/1-2. sz.
Főoldal

Aktuális számunkból


Köszöntő - Korszakhatáron

Az elmúlt hónapokban sokat gondolkodtunk a Területfejlesztés és Innováció sorsán, lehetőségein. Sok minden megváltozott az elmúlt 16 évben: amikor elkezdtük, akkor szerettünk volna fórumot biztosítani magyar nyelvű tanulmányoknak a területfejlesztés, tágabban a területi problémák kérdéseinek, ahol akkoriban igencsak népes tábora dolgozott fiatal kutatónak és doktoranduszoknak. Tipikus szerzőink ők voltak, és a TerInno örömmel adott helyet azoknak az írásoknak, amikkel szerzőik gyakran az első lépéseiket tették meg az akadémiai világ kanyargós ösvényein. Napjainkra alighanem lefutott ez a hullám, átalakultak a publikációs szokások is és nem könnyű jó kéziratokkal megtölteni egy hazai közönségnek szánt folyóiratot, hiszen az angol nyelven történő publikálás egyre korábbi elvárás. Szóval, úgy döntöttünk, hogy meg kell újulni, átalakítani a csapatot és egy kicsit a folyóirat profilját is, hogy érdemes legyen folytatni. Mert úgy véljük, hogy ha valami már megélte a 15. születésnapját, azt érdemes a hagyomány részének tekinteni és megőrizni.

Így ez a szám egyfajta záróakkord, de nem a lap, csak a főszerkesztő szempontjából, aki a váltás előtt még szeretett volna az olvasók elé tárni három remek kéziratot. Témáik önmagukban is jelzik, milyen messzire jutott a Területfejlesztés és Innováció az elmúlt másfél évtizedben. Mind a három olyan megközelítésben és témaválasztásban dolgozik, ami ilyen vagy olyan okok miatt szokatlan, talán nehezen elképzelhető lett volna 2007 júniusában, amikor az első számunk megjelent.

Akkoriban például a területfejlesztésnek még igencsak érintőlegesen volt része a klímaadaptáció, főleg nem gondoltuk volna, hogy ez a kérdés egy szegedi „kertváros”, vagy inkább bekebelezett falu kapcsán merül fel. Hornyák Sándor és munkatársai azonban egy nagyon időszerű írással rukkoltak elő, ami elhozza a klímaválság, fenntarthatóság és az adaptáció problémáit a hétköznapi emberek, cselekedetek, döntések szintjére.

Ugyan csak meglepő lett volna talán (vagy talán annyira nem is?) egy világjárvány turisztikai hatásainak elemzése, hiszen mindaz, ami 2020-abn és utána történt, akkoriban inkább csak fantáziadús virológusok és sci-fi szerzők forgatókönyve volt. A járvány egyik első áldozata a turizmus volt, de Barcza Attila és munkatársai írásából is kiderül, hogy pont ez a szektor elég robosztus képességet mutatott a visszapattanásra.

Végezetül – és egy korszak zárásaként, utoljára – Till Dávid tanulmányát is az olvasók figyelmébe ajánlanánk. Évek óta közlünk tehetséges hallgatók diplomamunkáin alapuló publikációkat, és számomra ez az írás azért fontos, mert bár nyilván egy pályafutás hajnalán, és nem zenitjén járunk és fog még a szerző jobbat is írni, de elindult egy olyan úton, amiben fontos szemléletváltás tükröződik, segít értelmezni a városi tér fejlődésének azokat a folyamatait, amelyek nyomait hiába keresnénk a statisztikában vagy akár a hivatalos tervezés dokumentumai között.

Búcsúzik tehát a főszerkesztő, aki továbbra is ajánlja a lapot az olvasók figyelmébe.

Pécs, 2023. augusztus

 

A 2022/1-2 szám itt érhető el.

 

 

A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszékének, valamint Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszékének elektronikus folyóirata
Évfolyamaink
Kapcsolat
Szerzőinknek
Szerkesztőség

Területfejlesztés és Innováció